Groot deel van Amsterdam wil misdaden via sociale media rapporteren
Hoofddorp, 31 januari 2018 – Een groot deel van de inwoners van Amsterdam (43 procent) wil sociale media gebruiken voor aangifte van misdaden, als dat eenvoudiger zou zijn dan dat dat nu is. Dat blijkt uit het Safe Cities-onderzoek van Unisys. Als het gaat om aangifte via andere digitale wegen, zoals bijvoorbeeld per sms, wordt dat percentage zelfs nog hoger: 63 procent.
Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau YouGov, werden in totaal bijna 4000 respondenten in tien steden over de hele wereld ondervraagd: Amsterdam, Rome, Chicago, Dallas, Los Angeles, Philadelphia, Mexico-stad, São Paolo, Singapore en Sydney.
Meer dan de helft van de Amsterdamse respondenten (55 procent) denkt dat digitale media hen in staat stelt sneller aangifte van misdaden te doen. Bovendien denkt 36 procent dat digitale aangifte van misdaden het makkelijker maakt om gerelateerde vergrijpen aan elkaar te koppelen en zo recidivisten sneller op te pakken.
Slechts een kwart van de inwoners van Amsterdam (26 procent) is bang dat online aangifte niet veilig genoeg is. Dat wordt onderstreept door hun bereidheid om digitale media te gebruiken voor aangifte van minder zware misdaden, zoals bijvoorbeeld gestolen mobiele telefoons (67 procent) en aangifte van serieuzere misdaden als kidnapping (41 procent).
Kansen om de digitale aangifte te verbeteren
Het verschil tussen het aantal misdaden dat wordt gepleegd en het aantal dat wordt aangegeven is vrij groot in Amsterdam. In een vertrouwelijk rapport van de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie vonden journalisten van Trouw dat van miljoenen misdaden geen aangifte wordt gedaan.
John Wright, global industry director for justice and law enforcement solutions bij Unisys, ziet de cijfers als een kans voor de verantwoordelijke autoriteiten. "Uit dit onderzoek blijkt dat de meeste inwoners van Amsterdam snappen welke druk er op de politie en het aangiftesysteem staat. Ze zijn daarom bereid om via de digitale weg aangifte te doen en zo de agent tijd te besparen. Die heeft daardoor meer tijd om misdaden op te lossen en herhaling te voorkomen. Daarnaast vinden ze het goed dat hun informatie wordt gebruikt, mits dat veilig gebeurt, om recidivisten op te pakken en te vervolgen. Het is echt een partnerschap tussen politie en burgers, dat door technologie mogelijk wordt gemaakt."
Over Unisys
Unisys is een wereldwijd actief technologiebedrijf dat krachtige beveiligingsoplossingen bouwt voor bedrijven en overheden die hoge eisen stellen aan digitale technologie. Unisys biedt onder meer beveiligingssoftware en -diensten; hulp bij digitale transformatie van de werkplek; industriële applicaties en diensten, en innovatieve softwarebeheeromgevingen voor grootschalig zakelijk gebruik. Kijk voor meer informatie over hoe Unisys overheden, financiële dienstverleners en commerciële bedrijven helpt met betere en veiligere resultaten, op www.unisys.com.