Meerderheid Belgen vreest politieke inmenging door buitenlandse mogendheden, wijst de 2018 Unisys Security Index uit
Onderzoek toont aan dat Belgen ongeruster zijn geworden over hun veiligheid, vergeleken met vorig jaar - vooral ongerustheid over online veiligheid zit in de lift
Diegem, België - 24 oktober 2018 - De Unisys Security Index™, een toonaangevende bevraging bij meer dan 13.000 volwassenen in 13 landen, geeft aan dat Belgen zich zorgen maken over hun algemene veiligheid, al zijn ze net iets minder ongerust dan het wereldwijde gemiddelde. Op een schaal van 0 tot 300, waarbij 300 staat voor het hoogste niveau van ongerustheid, scoren de Belgen 155 punten vergeleken met het wereldwijde gemiddelde van 173.
Het onderzoek toont aan dat Belgen het meest wakker liggen van financiële onzekerheid. Als er geld in het spel is, bijvoorbeeld bij financiële verplichtingen, dan geeft 49 procent aan dat ze zich veel tot extreem veel zorgen maken. 62 procent van de respondenten geeft aan dat bankkaartfraude en identiteitsdiefstal de grootste bedreigingen zijn waar ze vandaag mee te maken krijgen. Die angsten zijn nauw verbonden met de perceptie van internetbeveiliging. De ongerustheid over de staat van online beveiliging steeg met vier procent vergeleken met vorig jaar, en is nu de op één na grootste bron van zorgen voor de Belg.
Verkiezingen en buitenlandse politieke inmenging
Na de recente, locale verkiezingen en in aanloop naar de federale verkiezingen in mei volgend jaar, toonde het onderzoek ook aan dat de meerderheid van de Belgen (58%) denkt dat er momenteel online buitenlandse politieke inmenging plaatsvindt, of waarschijnlijk in de toekomst zal plaatsvinden en dat bijna de helft ( 45%) van de Belgen van mening zijn dat online stemsystemen het doelwit zullen zijn van buitenlandse politieke machten. Sociale media worden beschouwd als een belangrijk kanaal voor het delen van verkeerde informatie rond verkiezingscampagnes, ondanks dat 52 procent van de Belgen van mening is dat het weinig of geen invloed heeft op de mening van gebruikers; in antwoord daarop zegt 38 procent van de Belgen dat sociale media een grote invloed heeft op de politieke mening. Bovendien geloven een hogere graad van jongere Belgen dat sociale media invloedrijk zijn - 52% van de 18-24-jarigen zegt dat het de politieke mening van het publiek aanzienlijk beïnvloedt.
Achterdocht over gebruik van persoonlijke gegevens
Uit het rapport blijkt dat Belgen niet staan te springen om persoonlijke data te delen met publieke en private organisaties. Er zijn twee belangrijke redenen: ofwel vertrouwen ze de organisaties niet, ofwel vrezen ze dat het niveau van beveiliging onvoldoende is om een veilige transactie te verzekeren. Dat laatste is vooral het geval wanneer het over betalingen gaat. Slechts 26 procent ziet het zitten om via een app op een smartwatch te betalen. Nederland scoort nog lager, met 23 procent. Ter vergelijking: in Brazilië vindt 60 procent van de ondervraagden dat wel een goed idee.
Wanneer er enkel persoonsgegevens in het spel zijn, voelen Belgen zich nog steeds niet voldoende gerust om data te delen. Slechts 23 procent schaart zich achter het idee om data van fitnesstrackers te delen met verzekeringsbedrijven. 60 procent geeft aan er helemaal tegen te zijn. Vergeleken met de rest van de wereld zien Belgen en ook Nederlanders het minste meerwaarde in het delen van gezondheidsdata met hun verzekeraar. In Maleisië, Brazilië en de Filipijnen vindt in contrast meer dan de helft van de ondervraagden het delen wel een goed idee.
We zien het delen van data beter zitten wanneer we denken dat daar een positieve impact op onze gezondheid mee gemoeid is. 74 procent denkt bijvoorbeeld dat het een goed idee is om medische apparatuur zoals pacemakers rechtstreeks te laten communiceren met een dokter.
"Belgen liggen duidelijk wakker van hun veiligheid, zowel online als offline", zegt Rudolf de Schipper, senior project manager bij Unisys. "Hun vertrouwen in bedrijven en organisaties is echter beperkt wanneer het over het delen van gevoelige gegevens gaat. Organisaties moeten daarom verduidelijken waarvoor ze data willen gebruiken, en bovendien bewijzen dat de gegevens bij hen veilig staan en niet gebruikt zullen worden voor andere doeleinden."
45 procent van de Belgen vreest dat systemen die online stemmen mogelijk maken, kwetsbaar zijn voor inmenging door buitenlandse mogendheden. Meer dan de helft van onze landgenoten (58 procent) vermoedt dat dergelijke politieke inmenging vandaag (hoogstwaarschijnlijk) al plaatsvindt.
Het onderzoek toont tot slot nog aan dat het niveau van ongerustheid sterk verschilt al naargelang het geslacht, de leeftijd, het niveau van onderwijs en het inkomen van de ondervraagden. Zo zijn vrouwen in de regel iets sneller bezorgd over veiligheidsrisico's dan mannen (met een verschil van negen procent). Een diploma van een hogere onderwijsinstelling en een hoger inkomen zorgen dan weer voor minder ongerustheid, vergeleken met mensen die minder verdienen of geen hoger diploma hebben. Het inkomen is de grootste factor, verantwoordelijk voor een verschil van 24 procent. Mensen tussen de 45 en de 54 jaar oud maken zich tot slot het meeste zorgen, Belgen tussen de 35 en de 44 jaar oud het minste.
Download hier het volledige Unisys Security Index 2018 rapport met de cijfers voor België.
Over de Unisys Security Index™
Unisys startte in 2007 met de Unisys Security Index om een doorlopende en statistisch robuuste meting van zorgen over veiligheid te kunnen bieden. De Index kent een schaal van 0 tot 300 en beslaat met de tijd veranderende zorgen van consumenten, verdeeld over acht veiligheidsgebieden in vier categorieën: nationale veiligheid en rampen/epidemieën in de categorie Nationale Veiligheid; bankkaartfraude en financiële verplichtingen in de categorie Financiële Veiligheid; virussen/hacking en online transacties in de categorie Online Veiligheid; en identiteitsdiefstal in de categorie Persoonlijke Veiligheid. De Unisys Security Index 2017 is gebaseerd op online enquêtes, afgenomen tussen 19 augustus en 3 september 2018 bij representatieve groepen van minstens duizend volwassenen in elk van de volgende landen: Argentinië, Australië, België, Brazilië, Colombia, Duitsland, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, de Filippijnen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De foutmarge op landelijk niveau is +/-3.1 procent op een betrouwbaarheidsniveau van 95 procent, en 0,9 procent op wereldwijd niveau.