Helft van de Belgen ernstig bezorgd om aanslag op grote sportevents of muziekfestivals
Ook grote bezorgdheid over veiligheid mobiel betalen en identiteitsdiefstal op events
Diegem, België, 27 juni 2019 – Uit de nieuwe Unisys Security Index™, een toonaangevend onderzoek bij meer dan 13.000 volwassenen in 13 landen, blijkt dat een grote meerderheid (82%) van de Belgen bezorgd is over een criminele aanval bij grootschalige evenementen zoals een wereldkampioenschap, sportmanifestaties of muziekfestivals. Maar liefst 50% van de respondenten is zelfs serieus bezorgd.
Naast de bezorgdheden over een criminele aanval gericht op het veroorzaken van fysieke schade tijdens grootschalige evenementen, geeft ongeveer drie vierde ook aan bezorgd te zijn over zijn veiligheid in de straten rondom een event. Ook daar is de Belg beducht voor aanslagen. “De voorbije jaren waren er diverse aanslagen in openbare ruimtes. Die gebeurtenissen hebben dit gevoel alleen maar versterkt”, zegt Rudolf de Schipper, Delivery Lead België en International Institutions bij Unisys.
Persoonlijke data via wifi
Het gevaar bij grote events draait niet alleen rond het fysieke. De angst dat persoonlijke data gestolen wordt is ook groot bij de Belg. Grootste boosdoener daarbij is het openbare wifi-netwerk dat vaak gratis wordt aangeboden.
Nu er steeds meer mensen mobiel betalen, vreest maar liefst 78% voor een mogelijke diefstal van bank- of kredietkaartgegevens op de smartphone. 48% is zeer of extreem bezorgd. Daarnaast maakt 76% zich zorgen over de kans dat zijn of haar persoonlijke gegevens, zoals bijvoorbeeld foto’s op de smartphone, gestolen worden via de openbare wifi-netwerken bij dergelijke evenementen - met 44% zeer of extreem bezorgd.
Wie naar een muziek- of straatfestival gaat, is wellicht meer geneigd om informatie over het event aan te klikken in mails of social media posts. Hackers maken daar handig gebruik van. “Ze sturen bijvoorbeeld een link door waarmee ze, eenmaal je erop klikt, toegang krijgen tot e smartphone en data”, vertelt Rudolf de Schipper. 74% van de ondervraagden geeft inderdaad aan hierover bezorgd te zijn.
Niet alleen focussen op fysieke veiligheid
"Als je de resultaten van het onderzoek bekijkt, is het misschien niet verrassend dat veel Belgen hun bezorgdheid uiten over hun fysieke veiligheid op grootschalige events. Wat wel kan verbazen, is dat ze zich ook zorgen maken over de veiligheid van hun persoonlijke data op hun smartphone die via het gebruik van de publieke Wi-Fi kunnen gestolen worden”, aldus nog Rudolf de schipper. "Ons advies is dan ook om niet alleen maatregelen te nemen om de fysieke veiligheid te garanderen, maar om bezoekers te beschermen op alle vlakken van security. Dit kan alleen als overheden samenwerken met de industrie en diverse technologieën combineren om innovatieve manieren te bieden om mobiele communicatie tijdens openbare events te beschermen."
Een aantal concrete tips om jezelf te beschermen op en rond een event zijn alvast:
- Koop alleen tickets via officiële kanalen en betrouwbare websites.
- Hou de lokale nieuws alerts van de overheid in de gaten betreffende veiligheid.
- Als je alleen naar een event gaat, laat iemand in je omgeving weten waar je bent.
- Neem niet teveel bagage mee, en geen waardevolle zaken.
- Zodra ter plaatse, neem de omgeving in je op, check waar de uitgangen en hulpposten zich bevinden.
- Update je GSM met de laatste software, en vermijd open wifi-netwerken.
- Doe geen elektronische betalingen met niet-officiële handelaars. Pas op met contactloze betalingen, zeker op drukke plaatsen. Geef kwaadwillenden geen kans om dicht in je buurt te staan en zo op je telefoon in te breken.
- Hou een oog in het zeil naar ongewone activiteiten tijdens het event: onbeheerde bagage, pakketjes, of mensen die zich verdacht gedragen. Aarzel niet dit te rapporteren.
- Zorg ervoor dat je telefoon opgeladen is, en neem een extra batterij mee.
- Als er toch iets mocht gebeuren, blijf kalm en ga zo snel mogelijk naar de rand van de menigte. Bel het noodnummer en daarna je familie om te laten weten dat je in orde bent.
Over de 2019 Unisys Security Index
De Unisys Security Index - de enige terugkerende momentopname van wereldwijde veiligheidskwesties – wordt sinds 2007 uitgevoerd om een continue, statistisch robuuste maatstaf van bezorgdheid over veiligheid te bieden. De index is een berekende score van 300, die betrekking heeft op de veranderende houding van consumenten ten aanzien van acht veiligheidsdomeinen in vier categorieën: nationale veiligheid en rampen / epidemieën, in de categorie nationale veiligheid; bankkaartfraude en financiële verplichtingen, in de categorie financiële zekerheid; virussen / hacking en online transacties, in de categorie internetbeveiliging; en identiteitsdiefstal en persoonlijke veiligheid, in de categorie persoonlijke beveiliging. De Unisys Security Index 2019 is gebaseerd op online onderzoeken uitgevoerd op 27 februari-22 maart 2019 van nationaal representatieve monsters van ten minste 1.000 volwassenen in elk van de volgende landen: Australië, België, Brazilië, Chili, Colombia, Duitsland, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Filippijnen, de VS en het Verenigd Koninkrijk. De foutenmarge op landniveau is +/- 3,1% bij een betrouwbaarheidsniveau van 95% en 0,9% op een wereldwijd niveau.
Bezoek www.unisys.com/unisys-security-index voor meer resultaten en informatie over de Unisys Security Index 2019 en om een rapport over de enquêteresultaten in België te downloaden.
Over Unisys
Unisys is een internationaal IT-bedrijf dat hoogwaardige, op veiligheid gerichte oplossingen maakt voor de meest veeleisende ondernemingen en overheden wereldwijd. Het aanbod van Unisys omvat beveiligingssoftware- en diensten, digitale transformatie en werkplekdiensten, industrietoepassingen en -diensten en innovatieve bedrijfsomgevingssoftware voor ondernemingen met een intensief computerverkeer. Surf voor meer informatie over hoe Unisys op een veilige manier voor betere resultaten zorgt voor overheden, financiële diensten en de commerciële sector naar www.unisys.com.