Language Selection

Your selected language is currently:

English

​Belgen maken zich opvallend meer zorgen over veiligheid dan vijf jaar geleden, blijkt uit de nieuwe Unisys Security Index

  • Belgen zijn zeer ongerust over identiteitsdiefstal (58 procent), bankkaartfraude (56 procent) en nationale veiligheid (54 procent)
  • Hoewel België 25 punten gestegen is sinds 2012 en nooit ongeruster was, blijft ons land 21 punten achter op het wereldwijde gemiddelde van 173.

Diegem, 20 juni 2017 – Sinds 2012 is in België de algemene ongerustheid over veiligheid met 20 procent gestegen. Belgen maken zich steeds meer zorgen over nationale, financiële, online en persoonlijke veiligheid, blijkt uit de nieuwe Unisys Security Index.

De Belgische Security Index staat momenteel op 152 (op een schaal van 300), wat wil zeggen dat de Belgen zeer ongerust zijn. En hoewel België daarmee onder het globaal gemiddelde van 173 blijft, scoort het wel hoger dan landen als de UK (144), Duitsland (136) en Nederland (125).

Waar maakt de Belg zich zorgen over?

Bijna alle Belgen (99 procent) zijn in een of andere mate ongerust - sommigen zijn het ‘ietwat’, anderen zijn het ‘zeer’ tot ‘extreem’ - over de hoofdcategorieën van deze enquête: financiële, online, persoonlijke en nationale veiligheid. De grootste bronnen van ongerustheid zijn:

  • Persoonlijke veiligheid is de grootste bron van ongerustheid: 58 procent van de Belgen maakt zich extreem of zeer veel zorgen dat ze het slachtoffer zullen worden van identiteitsdiefstal;
  • Bankkaartfraude is de tweede grootste bron van zorgen voor de Belgen: 56 procent zegt er zeer ongerust over te zijn;
  • 54 procent van de Belgen zegt zich extreem of zeer ongerust zorgen te maken over de nationale veiligheid, naar aanleiding van de oorlog tegen terreur.
  • 51 procent van de ondervraagden uit serieuze ongerustheid over online veiligheid, virussen en hackers;
  • De Belg ligt ook wakker van financiële verplichtingen, zoals het kunnen afbetalen van de hypotheek (42 procent), de veiligheid van online shoppen of online transacties (37 procent), de persoonlijke veiligheid de komende zes maanden (30 procent) en een serieuze natuurramp of epidemie in eigen land (30 procent);
  • Vrouwen (156) maken zich trouwens meer zorgen dan mannen (148) en mensen met een lager inkomen (177) zijn ongeruster dan mensen met een hoger inkomen (136). Belgen tussen de 55 en 64 jaar maken zich ook meer zorgen (158) dan 18-24-jarigen (149).

Rudolf de Schipper, senior project manager bij Unisys, reageert: "De jongere generaties gaan intuïtiever om met nieuwe technologie. Zij hebben meer het gevoel dat ze er controle over hebben en zijn minder bang voor negatieve ervaringen. Daarom is het zeer belangrijk dat serviceproviders geavanceerde security software inbouwen in de systemen die de gebruikers vertrouwen. Het verschil tussen een gerechtvaardigd en een vals gevoel van veiligheid is niet altijd even duidelijk bij online of mobiele diensten, dus zelfs de millennials zouden waakzaam moeten zijn.”

De Unisys Security Index-schaal reikt van 0 tot 300. 0 wil zeggen geen ongerustheid en 300 is extreme ongerustheid. België staat momenteel op een recordhoogte van 152, dat is 25 punten hoger dan in 2012. De wereldwijde enquête peilt naar de gevoelens van consumenten over financiële veiligheid (162), online veiligheid (152), persoonlijke veiligheid (152) en nationale veiligheid (143), allemaal op recordhoogte in 2017. De gemiddelde score van de 13 landen waar de enquête uitgevoerd werd zijn staat op 173 , de Filipijnen scoren het hoogst (243) en Nederland het laagst (125).

Over de Unisys Security Index

Unisys startte in 2007 met de Unisys Security Index om een doorlopende en statistisch robuuste meting van zorgen over veiligheid te kunnen bieden. De Index kent een schaal van 0 tot 300 en beslaat met de tijd veranderende zorgen van consumenten, verdeeld over acht veiligheidsgebieden in vier categorieën: nationale veiligheid en rampen/epidemieën in de categorie Nationale Veiligheid; bankkaartfraude en financiële verplichtingen in de categorie Financiële Veiligheid; virussen/hacking en online transacties in de categorie Online Veiligheid; en identiteitsdiefstal in de categorie Persoonlijke Veiligheid. De Unisys Security Index 2017 is gebaseerd op online enquêtes, afgenomen tussen 6 en 18 april 2017 bij representatieve groepen van minstens duizend volwassenen in elk van de volgende landen: Argentinië, Australië, België, Brazilië, Colombia, Duitsland, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, de Filippijnen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In alle landen is bij de samenstelling rekening gehouden met demografische eigenschappen als geslacht, leeftijd en regio. De foutmarge op landelijk niveau is +/-3.1 procent op een betrouwbaarheidsniveau van 95 procent, en 0,9 procent op wereldwijd niveau. Voor het volledige rapport gaat u naar www.unisys.com/unisys-security-index

Bijkomende informatie over de Unisys Security Index vind je hier: www.unisys.com/unisys-security-index

Download het volledige country report voor België hier: www.unisys.com/unisys-security-index/belgium

Unisys Belgium

Unisys is een wereldwijde speler op vlak van informatietechnologie. Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbieden van industriële oplossingen geïntegreerd met geavanceerde beveiligingsprotocols aan klanten uit overheidssectoren, financiële dienstverlening en commerciële markten. De oplossingen van Unisys bevatten beveiligingsoplossing, geavanceerde data analytics, cloud- en infrastructuurdiensten, applicatiediensten en applicatie- en serversoftware. Voor meer informatie, bezoek www.unisys.com.