Language Selection

Your selected language is currently:

English

Door de wereldwijde gezondheidscrisis maken Belgen zich meer zorgen over de gezondheid van hun familie en economische stabiliteit dan over hun eigen gezondheid of de opleiding van hun kinderen - Unisys Security Index

  • De Unisys Security Index van dit jaar toont nieuwe angsten door COVID-19, maar België heeft nog steeds een van de laagste scores ter wereld wat betreft bezorgdheid om veiligheid.
  • De Belgen maken zich dit jaar meer zorgen over hun persoonlijke veiligheid; bezorgdheden over internetsecurity, nationale en financiële veiligheid nemen af.
  • Dat Belgen persoonlijke gegevens aan hun dokter toevertrouwen creëert een draagvlak voor een COVID-19 app

Diegem, België, 23 juni 2020 - De laatste Unisys Security Index™ toont aan dat de Belgen zich tijdens de wereldwijde gezondheidscrisis het meest zorgen maken over de gezondheid van hun familieleden (57%) gevolgd door hun eigen fysieke gezondheid (40%) of werkzekerheid (26%). Ondanks de nieuwe ongerustheid rond COVID-19 en ernstige bezorgdheid over de impact ervan - veiligheidsexperts detecteren een enorme toename van COVID-19-gerelateerde cyberaanvallen - is de Unisys Security Index in België gedaald in vergelijking met vorig jaar.

De 2020 Unisys Security Index onderzocht tussen 16 maart en 5 april 2020 meer dan 15.000 consumenten in 15 landen, waaronder meer dan 1.000 in België, met een bijkomend onderzoek in april 2020. Unisys Corporation (NYSE: UIS) peilde naar hun houding ten opzichte van een breed scala aan veiligheidsgerelateerde kwesties en creëerde op basis van hun feedback deze Security Index. De index werkt met een schaal van nul tot 300 op basis van bezorgdheid over acht specifieke kwesties binnen vier grote categorieën: nationale, financiële, persoonlijke en internetveiligheid. Over hun algemene veiligheid scoorden de Belgen gemiddeld 144 punten, wat negen punten minder is dan in 2019 en het laagste niveau van de afgelopen vier jaar. Wereldwijd bedroeg het gemiddelde voor alle deelnemende landen 175 punten.

Gezondheid voorop bij de Belgen

Op de vraag naar de impact van de wereldwijde gezondheidscrisis scoorde de bezorgdheid over de gezondheid van de gezinsleden het hoogst bij de Belgische respondenten (57%). Ook de economische stabiliteit (51%) en die van de gezondheidsinfrastructuur in ons land (43%) baarden veel mensen zorgen. Er is minder bezorgdheid over de eigen fysieke gezondheid (40%) en de financiële zekerheid (37%). De zorgen over het onderwijs van hun kinderen en de eigen werkzekerheid - beide 26% - scoorden het laagst op de lijst van bezorgdheden. Opvallend is dat de groep van 25-34-jarige Belgen (32%) zich meer zorgen maakt om hun job dan de 55-plussers (17%).

"De resultaten voor ons land zijn enigszins verrassend, want je zou denken dat de zorgen in deze periode zouden toenemen, terwijl de index net 9 punten lager ligt", zegt Rudolf de Schipper, Delivery Lead Belgium & International Institutions bij Unisys. "Dit wordt vooral veroorzaakt door de daling van de bezorgdheid over de financiële veiligheid (-17 punten) en de internetveiligheid (-19 punten). Toen het onderzoek liep, stonden we nog maar aan het begin van de COVID-19-crisis. Dat verklaart wellicht waarom Belgen zich toen meer zorgen maakten over hun gezondheid en dat de economische gevolgen nog geen zorg waren. Ik denk ook dat ons socialezekerheidsstelsel een dempend effect heeft, vooral in vergelijking met de meer volatiele economieën in de wereld."

De impact van COVID-19

Het onderzoek van dit jaar viel samen met de eerste lockdownmaatregelen naar aanleiding van COVID-19. Dat blijkt ook uit de resultaten, want wereldwijd is de bezorgdheid over natuurrampen zoals pandemieën (62% in vergelijking met 54% in 2019) en persoonlijke veiligheid (58% in vergelijking met 49% in 2019) toegenomen. Hoewel jongere consumenten zich meer zorgen maken dan oudere consumenten, bleek uit het onderzoek dat de verschillende generaties ook andere bezorgdheden kennen. Interessant is dat de jongere generaties zich meer zorgen maken over de gezondheid van hun familie, terwijl de oudere generaties zich meer zorgen maken over de economische stabiliteit van het land. De groep van 25-34-jarige Belgen (32%) maakt zich het meeste zorgen om hun job, tegenover slechts 17% van de 55-plussers.

Persoonlijke gegevens delen

Van de acht verschillende veiligheidsdomeinen is België nog steeds het meest bezorgd over bankkaartfraude (52%) en identiteitsfraude (51%). Voor beide domeinen betekent dit echter een daling ten opzichte van 2019, toen 60 procent van de bevolking zich hierover grote of extreem veel zorgen maakte.

"Vertrouwen is daar erg belangrijk - Belgen zijn erg voorzichtig met wie ze hun persoonlijke gegevens delen", gaat de Schipper verder. "Slechts de helft van de Belgen zegt bijvoorbeeld bereid te zijn om persoonlijke gegevens te delen met overheidsinstellingen om de toegang tot diensten zoals een rijbewijs en overheidsvoordelen te bespoedigen. Maar niet minder dan 79% van de Belgen geeft aan dat ze bereid zijn om hun persoonlijke data te delen en hun medische dossiers te vervolledigen met de artsen."

COVID-19 App 

Met 79% van de Belgen die bereid zijn om persoonlijke gegevens te delen met artsen, lijkt een COVID-19 app voor de hand liggend. Toch is het moeilijk om er in België een breed draagvlak voor te creëren. Desondanks heeft de Belgische regering besloten om begin juli een coronavirus tracing app uit te rollen.

"Aan de ene kant gaat het om vertrouwen. Een arts is een vertrouwenspersoon, terwijl men met een app niet weet wie of welke organisatie erachter zit. Burgers zijn dan misschien niet zeker van volledige vertrouwelijkheid. Aan de andere kant denk ik dat de 'afstand' die men ziet tussen het gezondheidsprobleem en de smartphone een belangrijk issue is. Het eerste is iets puur fysiek en persoonlijk, en de gemiddelde persoon ziet niet direct hoe een app dit kan verbeteren", voegde de Schipper eraan toe.

Veel van de tracking apps zijn inderdaad gericht op de groep om een sneller beeld te krijgen van de spreiding. Als individu zien velen daar misschien geen meerwaarde in. Maar het gaat erom de anonimiteit in de keten te garanderen. Iemand kan sommige mensen kennen waarmee hij in contact is geweest, maar andere kent hij niet. De gebruiker van de app heeft gewoon een lijst met mensen die hij moet contacteren, maar kent ze niet allemaal.

"De boodschap aan de mensen op de lijst moet zijn: Je bent misschien besmet, ga naar de dokter. Dat is nauwelijks een privacy issue. Als we met zo'n app 79% van de bevolking kunnen bereiken, zou dat geweldig zijn. Zoals de Duitse viroloog Christian Drosten stelt, zijn die apps alleen effectief als ten minste 60% van de bevolking ze gebruikt", besluit de Schipper.

Over de Unisys Security Index

Unisys heeft sinds 2007 de Unisys Security Index - de langstlopende momentopname van de wereldwijde bezorgdheid over de veiligheid van de consument - uitgevoerd om een voortdurende, statistisch robuuste maatstaf voor de bezorgdheid over de veiligheid te bieden. De index is een berekende score van 300, die betrekking heeft op de veranderende houding van consumenten ten aanzien van acht veiligheidsdomeinen in vier categorieën. In de categorie nationale veiligheid zijn de domeinen nationale veiligheid en rampen/ epidemieën. Bankkaartfraude en financiële verplichtingen zijn de onderzochte domeinen in de categorie financiële zekerheid. Computervirussen/ hacking en online transacties vindt u in de categorie internetbeveiliging; en identiteitsdiefstal en persoonlijke veiligheid tot slot in de categorie persoonlijke beveiliging. De Unisys Security Index 2020 is gebaseerd op online onderzoeken uitgevoerd tussen 16 maart en 5 april 2020 van nationaal representatieve monsters van ten minste 1.000 volwassenen in elk van de volgende landen: Australië, België, Brazilië, Chili, Colombia, Duitsland, Frankrijk, Indië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Filippijnen, Singapore, de VS en het Verenigd Koninkrijk. Tijdens het onderzoek kwam de COVID-19 pandemie in elk van de onderzochte landen voor. De foutenmarge op landniveau is +/- 3,1% bij een betrouwbaarheidsniveau van 95% en 0,8% op een wereldwijd niveau.

About Unisys

Unisys is a global information technology company that builds high-performance, security-centric solutions for the most demanding businesses and governments. Unisys offerings include security software and services; digital transformation and workplace services; industry applications and services; and innovative software operating environments for high-intensity enterprise computing. For more information on how Unisys builds better outcomes securely for its clients across the government, financial services and commercial markets, visit www.unisys.com.

Follow Unisys on Twitter and LinkedIn.

Unisys and other Unisys products and services mentioned herein, as well as their respective logos, are trademarks or registered trademarks of Unisys Corporation. Any other brand or product referenced herein is acknowledged to be a trademark or registered trademark of its respective holder.

Contact:

Nick Miles, Unisys EMEA, +44(0)7808391543
nick.miles@gb.unisys.com

Eef Leroy, All Colors of Communication, +32 (0)497 32 63 42
Eef@allcolorsofcommunication.com
Unisys@allcolorsofcommunication.com