Language Selection

Your selected language is currently:

English

Werknemers tegen monitoringstools tijdens thuiswerken, blijkt uit Unisys Security Index™

Meerderheid werknemers niet comfortabel met monitoringstools, ongeacht doel

Hoofddorp,  26  oktober  2021 – De meeste werknemers in Nederland zijn ertegen dat hun werkgever monitoringstechnologie gebruikt om thuiswerkend personeel in de gaten te houden. Door het vele thuiswerken vanwege de coronapandemie, is dit een belangrijk onderwerp in het bedrijfsleven. Dat blijkt uit de nieuwe Unisys Security Index™, wereldwijd het langstlopende veiligheidsonderzoek onder 11.000 consumenten, waaronder 1.000 uit Nederland. De bevindingen laten zien dat er behoefte is aan nieuwe, resultaatgerichte manieren van prestatiemanagement. Ook zijn open gesprekken nodig over privacy, vertrouwen, toestemming en over wat acceptabele doeleinden zijn voor monitoring, aldus Unisys-experts.

Tegen monitoring tijdens thuiswerken

Aan werknemers is gevraagd bij welke monitoringsmogelijkheden zij zich comfortabel zouden voelen tijdens het thuiswerken. Hieruit komt naar voren dat de meeste werknemers afkeurend tegenover de verschillende monitoringsmogelijkheden staan. Het maakt hierbij het geen verschil of het voor productiviteits-, beveiligings- of ondersteuningsdoeleinden is. Zo blijkt uit het onderzoek dat:

  • Zeven van de tien (70%) werknemers vinden het onprettig wanneer hun werkgever de inlog- en uitlogtijden controleert;
  • Vier op de vijf (80%) werknemers zijn niet gerust op het monitoren van responstijden van softwaretoepassingen om zo snel IT-problemen te kunnen identificeren die mogelijk impact hebben op hun werk;
  • Bijna negen op de tien (88%) werknemers voelen zich niet comfortabel bij het gebruik van computercamera’s met gezichtsherkenning om zo te verifiëren dat zij daadwerkelijk achter hun computer zitten;  
  • 92 procent van de werknemers voelt zich er niet comfortabel bij wanneer de werkgever de microfoon van zijn of haar computer controleert.

Jeroen Zonnenberg, Team Lead Security Consulting bij Unisys: "Privacy is een topprioriteit. Uit het onderzoek blijkt dat werknemers gemengde gevoelens hebben over het gebruik van monitorings- en trackingtools door werkgevers. Nu hybride werkplekken steeds vaker de standaard zijn, moet je als werkgever eerst het vertrouwen van je personeel winnen en toestemming krijgen om monitoringstechnologieën te introduceren. Pas dan kun je aan de slag met het verbeteren van prestatiemanagement en security. Het is belangrijk om hier als organisatie transparant en consequent over te communiceren naar je werknemers, om te voorkomen dat er wantrouwen ontstaat. Tegelijkertijd is het cruciaal om werknemers goed te informeren over hoe zij bedrijfssystemen op een juiste en veilige manier gebruiken, zodat ze zich hiervoor verantwoordelijk voelen. Dit heeft een groot effect op het verkleinen van risico’s voor organisaties.”

De Unisys Security Index 2021

De Unisys Security Index is het langstlopende wereldwijde onderzoek omtrent de bezorgdheid van consumenten over beveiliging. De Index van 2021 ondervroeg in juli 2021 in totaal 11.000 consumenten uit 11 landen. Unisys Corporation (NYSE: UIS) peilde hun houding ten opzichte van een breed scala aan beveiligingsgerelateerde kwesties op het gebied van persoonlijke, nationale, internet en financiële zekerheid. Op een schaal van nul tot 300, waarbij 300 het hoogste niveau van bezorgdheid vertegenwoordigt, staat de index momenteel op 162; een ernstig niveau van bezorgdheid. Alle Europese landen scoren onder dit wereldwijde gemiddelde. Nederland scoort dit jaar 115, een stijging van 15 punten ten opzichte van vorig jaar.

Voor meer resultaten en informatie over de Unisys Security Index 2021, klik hier.

Over Unisys

Unisys is een wereldwijd bedrijf voor IT-oplossingen dat succesvolle resultaten levert voor de meest veeleisende bedrijven en overheden. Het aanbod van Unisys omvat digitale werkplekoplossingen, cloud- en infrastructuuroplossingen, enterprise computing-oplossingen, bedrijfsprocesoplossingen en cyberbeveiligingsoplossingen. Voor meer informatie over hoe Unisys levert voor haar klanten in de commerciële, financiële dienstverlening en overheidsmarkten, bezoek www.unisys.com.

Volg Unisys op Twitter en LinkedIn.