Language Selection

Your selected language is currently:

English

​Unisys Security Insights survey: Meerderheid Nederlanders vertrouwt overheid en telecomproviders niet met persoonlijke gegevens

  • ​Meer dan tweederde (69%) van de Nederlanders verwacht komend jaar een datalek bij de overheid en 68% denkt dat zijn gegevens bij telecombedrijven door onbevoegden zullen worden ingezien
  • Uit het Unisys onderzoek blijkt eveneens dat de meeste consumenten niet geloven dat dat combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord voldoende is om de toegang tot diensten zoals social media en email te beschermen

Schiphol-Rijk, 17 juli 2015 –  Nederlanders hebben weinig vertrouwen in hun overheid als het op de bescherming van hun persoonlijke gegevens aankomt. Maar liefst 69% van de bevolking verwacht dat zijn persoonlijke gegevens komend jaar op enig moment door onbevoegden worden ingezien. Dat blijkt uit cijfers van de Unisys Security Insights survey.

De respondenten van het onderzoek lieten een vergelijkbaar gebrek aan vertrouwen zien in beveiliging van data door telecombedrijven: 68% van de ondervraagden verwacht het komende jaar een datalek bij hun telecomprovider.

Vliegtuigmaatschappijen en transportorganisaties worden als veiliger beoordeeld. Hier verwacht slechts 41 procent van de ondervraagden een datalek.

Het onderzoek ondervroeg consumenten in twaalf landen naar hun inschatting van de mogelijkheid dat hun persoonlijke gegevens – in handen van zeven typen organisaties, waaronder vliegtuigmaatschappijen, transportorganisaties, financiële instellingen, overheidsinstellingen, de gezondheidszorg, de retail en de telecom – komend jaar worden ingezien door onbevoegden.

Jim Vlaming, account executive public safety and justice bij Unisys Nederland NV: “Het Nederlandse publiek heeft weinig vertrouwen in overheidsinstellingen en telecomorganisaties als het over de beveiliging van hun persoonlijke gegevens gaat. Deze bevindingen dienen als een herinnering voor bedrijven en instellingen om hun veiligheidsmaatregelen te reviewen en geavanceerde veiligheidsmaatregelen te implementeren, om consument te beschermen tegen cyber aanvallen en het klantvertrouwen te vergroten.”

Unisys ondervroeg de Nederlandse bevolking ook of gebruikersnaam en wachtwoord geschikt zijn voor de beveiliging van online diensten, met inbegrip van overheidsdiensten, online bankieren, e-mail en social media. Hoewel mensen weinig vertrouwen hebben in het vermogen van overheidsinstellingen om  hun persoonlijke gegevens tegen hackers te beschermen, vindt een verrassende 71% dat authenticatie met een gebruikersnaam en wachtwoord voldoende veilig is voor de toegang tot online overheidsdiensten als DigiD.

Consumentendiensten als sociale media en e-mail scoorden echter het laagst bij de vraag of de combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord voldoende is om dit soort online accounts te beschermen. Slechts 23 procent was van mening dat dit voldoende beveiliging bood voor email, tegen 34 procent voor sociale media.

Vlaming vervolgt: “Nieuwe biometrische authenticatiemethoden - zoals het scannen van vingerafdrukken of technieken die gedragingen detecteren, zoals spraakpatronen, handtekeningen en toetsaanslagen - zijn niet alleen veiliger dan authenticatie met gebruikersnaam en wachtwoord, maar bovendien een stuk gebruiksvriendelijker op het gebied van snelheid, eenvoud en de algehele gebruikservaring. Online dienstverleners die een soepele klantervaring bieden en echte waarde aan klanten leveren, zullen al snel de voordelen merken in een wereld waarin de online en mobiele klantervaring steeds belangrijker worden voor de loyaliteit.”

Over de Unisys Security Insights

De Unisys Security Insights is een wereldwijd onderzoek dat inzicht biedt in de houding van consumenten in een brede reeks veiligheidsgerelateerde onderwerpen. Lieberman Research Group vroeg bijna 11.000 consumenten in twaalf landen naar hun mening. In Nederland hebben 509 personen van 18 jaar en ouder meegewerkt aan het telefonische onderzoek van 11 tot en met 22 mei 2015. Kijk voor meer informatie op: www.unisys.com/securityinsights

Over Unisys

Unisys is een wereldwijd informatietechnologiebedrijf dat bedrijfskritische problemen en zakelijke uitdagingen van organisaties oplost. Met meer dan 20.000 werknemers bedient Unisys commerciële bedrijven en overheidsinstellingen over de hele wereld. Wij zijn gespecialiseerd in cloud- en infrastructuurdiensten,  bedrijfsapplicaties,  outsourcing van bedrijfsprocessen en high-end  servertechnologie.

Kijk voor meer informatie op www.unisys.com of volg Unisys op Twitter @UnisysNL.