Language Selection

Your selected language is currently:

English

​Britse politie gebruikt cloudoplossing voor strafrechtelijke onderzoeken en incidentenbeheer

​Nieuwe Unisys-dienst zorgt voor betere samenwerking bij Britse politie

Schiphol-Rijk, 10 februari 2015 - De Britse dochter van Unisys heeft aangekondigd dat de Britse politie de cloudversie van het Home Office Large Major Enquiry System (HOLMES) gaat gebruiken voor belangrijke strafrechtelijke onderzoeken en incidentenmanagement. Meer dan 40 Britse politiekorpsen worden aangesloten op de cloudversie van HOLMES, die wordt gehost in de veilige Unisys-cloud.

Elk politiekorps heeft een afzonderlijk contract getekend voor het gebruik van de nieuwe HOLMES cloudoplossing, waarmee de eerste stap naar een nationaal politiesysteem een feit is. Dit systeem wordt aangevuld met het G-Cloud raamwerk voor inkoop van clouddiensten en The Digital Marketplace (voorheen CloudStore). Met het G-Cloud inkoopraamwerk realiseert de overheid een eenvoudiger en goedkoper inkoopproces voor goedgekeurde clouddiensten.

De nieuwste versie van HOLMES, gebaseerd op het Unisys Law Enforcement Applications Framework (U-LEAF) dat eerder dit jaar wereldwijd werd gelanceerd, zal de Britse politiemacht helpen bij het verlagen van de IT-kosten en bij het eenvoudiger delen van inlichtingen tussen de korpsen. Dit zal zorgen voor verbeterde opsporings- en detectiemogelijkheden.

De nieuwe, geautomatiseerde functionaliteit voor data-analyse van HOLMES is ontworpen om politiekorpsen en andere instanties beter te laten samenwerken bij onderzoeken en inlichtingenwerk. De oplossing helpt bij het terugdringen van handmatige processen en het identificeren van nieuwe onderzoeksverbanden die voorheen niet zichtbaar waren. Bovendien stelt het gebruikers in staat om heel snel op nieuwe informatie te reageren.

Daarnaast biedt HOLMES leidinggevenden realtime zicht op live-activiteiten, waardoor efficiënte besluitvorming kan worden gefaciliteerd en het effectief inzetten of verplaatsen van manschappen en materieel mogelijk wordt. Er is ook een verbeterde functionaliteit voor taakbeheer, alarmering, rapportage, berichtgeving, analytics en document- en archiefbeheer.

U-LEAF biedt nog extra functionaliteit buiten HOLMES, waarmee politiediensten een nog breder scala aan mogelijkheden tot hun beschikking hebben, zoals volledige digitale dossiervorming, het beheer van arrestanten en getuigen, het monitoren van de plaats delict en de surveillance-activiteiten en het invoeren van grote hoeveelheden fysiek bewijs. Tevens kunnen processen verbaal digitaal worden aangeboden aan het Openbaar Ministerie.

Korpschef Mike Barton van de marechaussee van Durham zegt: “De nieuwe HOLMES cloudversie biedt een fantastische mogelijkheid om de Britse politiekorpsen met elkaar te verbinden en bedrijfskritische nieuwe functionaliteit te bieden voor het delen van inlichtingen, waarmee we grote zaken zo efficiënt mogelijk op kunnen lossen. De besparing op kosten en bronnen die we met HOLMES hopen te bereiken, zal ons goed van pas komen bij de aanstaande Comprehensive Spending Review en de verbeterde functionaliteit zal ons helpen bij de overheidsstrategie om het aantal politiesystemen te verminderen. Unisys is al jarenlang een vertrouwde partner van de Britse politie en deze nieuwe HOLMES-versie is het resultaat van een grondig begrip van wat wij nodig hebben om ons werk goed te kunnen doen.”

De huidige HOLMES-oplossing werd in 2001 ontwikkeld door Unisys in samenwerking met de Britse politie en wordt sindsdien gebruikt voor het beheren van grote onderzoeken, waaronder high profile zaken, zoals de Soham-moorden in 2002, de achtervolging van Raoul Moat in 2010, de identificatie van Britse slachtoffers van de Japanse tsunami van 2011 en de terroristische aanslagen op de Twin Towers in 2001.

Nick Fraser, managing director bij Unisys UK, zegt: "Unisys heeft jarenlang samengewerkt met de Britse politie en we zijn er trots op dat we het Britse politieapparaat ondersteunen met bedrijfskritische applicaties. De nieuwste cloudversie van HOLMES, gebaseerd op ons moderne U-LEAF platform, is het resultaat van de uitgebreide ervaring van Unisys in het leveren van efficiëntere en kostenbesparende oplossingen voor de politie, die ervoor zorgen dat we op een nieuwe manier naar misdaden en individuen kunnen kijken. U-LEAF kan worden geconfigureerd om samenwerking tussen jurisdicties en regio’s mogelijk te maken, zodat politieafdelingen met beperkte bronnen, inlichtingendiensten en rechtshandhavingspersoneel misdaad- en terreurdreigingen in elk land het hoofd kunnen bieden. U-LEAF biedt rechercheurs een flexibel technologisch hulpmiddel voor uitdagingen op het gebied van politiewerk, de nationale veiligheid, immigratie en burgerschap, het leger en financiën. Deze flexibiliteit zorgt voor een eenvoudige systeemconfiguratie wanneer dreigingen, misdaadpatronen, wetgeving of publieke verwachtingen veranderen.”

Ook voor de Nederlandse politie zou de nieuwe cloudversie van HOLMES een uitgelezen mogelijkheid kunnen zijn om informatie te delen tussen leden van het onderzoeksteam bij gevoelige en/of interregionale onderzoeken, volgens Jim Vlaming, Account Executive Justice, Public Safety, Security & Defense bij Unisys in Nederland: “Het is een private cloudoplossing, waar de Landelijke Eenheid en de Regionale Eenheden veilig naar wens op kunnen aansluiten, om gericht informatie te delen tussen alleen de bevoegde betrokkenen en om gezamenlijk dossiers op te bouwen. Het systeem ondersteunt complete digitale multimediale dossiervorming, waar zelfs indien gewenst ook betrokkenen van het OM digitale toegang en inzage toe kunnen krijgen. Technisch is het hiermee ook mogelijk om digitaal een compleet dossier (proces-verbaal) te maken, dat digitaal aangeboden en doorgestuurd kan worden naar het OM.”

Over Unisys

Unisys is een wereldwijde leverancier van informatietechnologie, die complexe IT-vraagstukken oplost die zich op het kruispunt van modern en bedrijfskritisch bevinden. We werken met de ’s werelds grootste bedrijven en overheidsinstanties aan het veiligstellen en optimaal draaiend houden van hun bedrijfskritische processen; het stroomlijnen en transformeren van hun datacenters; het verbeteren van de ondersteuning aan hun eindgebruikers en onderdelen; en het moderniseren van hun zakelijke applicaties. We bouwen hierbij voort op bestaande IT-infrastructuren. Wij bieden outsourcing en beheerde diensten, systeemintegratie en consulting, high end servertechnologie, cybersecurity en cloud management software, onderhoud en ondersteuning. Unisys heeft meer dan 20.000 werknemers in dienst en is wereldwijd actief. Bezoek www.unisys.com voor meer informatie.

Volg Unisys op Twitter @UnisysNL.