Language Selection

Your selected language is currently:

English

​1 op 2 Belgen ziet biometrie wel zitten als alternatief voor het onthouden van PIN's en wachtwoorden

Organisaties die biometrie inzetten voor authenticatie winnen vertrouwen consument

Diegem, 6 december 2017 – De helft van de Belgen geeft aan klaar te zijn voor biometrische authenticatie. Ze bevestigen dat vingerafdrukherkenning of iris-scanning hun leven zou veraangenamen doordat ze geen wachtwoorden of PIN's meer hoeven te onthouden. Daarbovenop verklaart de meerderheid (67 procent) meer vertrouwen te hebben in privé- en overheidsorganisaties die biometrie gebruiken voor authenticatie, zo blijkt uit een recent onderzoek van Unisys. 

Rudolf de Schipper, senior project manager bij Unisys Belgium, merkt op: "Deze resultaten wijzen erop dat de dagen van wachtwoord en PIN als enig authenticatiemiddel mogelijk zijn geteld. Het gebruik van mobiele toestellen heeft van biometrie een mainstream technologie gemaakt, nu steeds meer mensen een vingerafdruklezer gebruiken voor toegang tot hun smartphone. Met de komst van de volgende generatie smartphones zal ook stem- en gezichtsherkenning steeds meer ingeburgerd raken. Dat de consument z'n vertrouwen schenkt aan deze technologie, is een goed teken." 

De Unisys-enquête peilde bij meer dan 3.500 consumenten in zeven Europese landen, waaronder België (504 respondenten) en Nederland, naar hun opinie over het gebruik van biometrie als authenticatiemiddel om toegang te krijgen tot hun online accounts, en naar hoeveel vertrouwen ze schenken aan organisaties die hun persoonlijke gegevens beheren en bewaren.  

Een overzicht van de meest belangrijke Belgische bevindingen uit de enquête: 

  • 6 op de 10 Belgen gelooft dat biometrie veiliger is dan PIN en wachtwoord. Slechts 14 procent gelooft het tegendeel.
  • Respondenten zijn het meest gewonnen voor de vingerafdruk: 59 procent ziet dit zitten als authenticatiemethode, gevolgd door de iris-scan (47 procent), gezichtsherkenning (27 procent) en stemherkenning (20 procent)
  • De consument is bereid om gemiddeld 21,8 seconden te besteden om zich online aan te melden, wat veelbelovend is voor bedrijven die biometrie willen gebruiken om het authenticatieproces te versnellen.

Rudolf vervolgt: "In het hedendaags landschap is het logisch dat organisaties kiezen voor een beveiliging met verschillende lagen, zeker als je rekening houdt met het groeiend aantal bedreigingen en met de boetes voor bedrijven die niet voldoen aan de General Data Protection Regulations (GDPR) en andere nieuwe wetgeving. Biometrie moet zeker niet gezien worden als de opvolger en vervanger van wachtwoorden of PIN's; idealiter wordt het gebruikt in combinatie met die traditionele authenticatiemechanismes." 

Toelichting voor de Redacties

Unisys voerde zijn 2017 Biometrics Study in het VK, Duitsland, Nederland, België, Spanje, Zwitserland en Italië om te onderzoeken hoe het publiek staat tegenover het gebruik van biometrie en het delen van hun persoonlijke biometrische gegevens voor een snellere en eenvoudigere toegang tot online diensten. Unisys bevraagde meer dan 3,500 mensen in augustus 2017.  

Unisys België

Unisys is een wereldwijde speler op vlak van informatietechnologie. Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbieden van industriële oplossingen geïntegreerd met geavanceerde beveiligingsprotocols aan klanten uit overheidssectoren, financiële dienstverlening en commerciële markten. De oplossingen van Unisys bevatten beveiligingsoplossing, geavanceerde data analytics, cloud- en infrastructuurdiensten, applicatiediensten en applicatie- en serversoftware. Voor meer informatie, bezoek www.unisys.com.

Follow Unisys on Twitter and LinkedIn.